http://www.parool.nl/amsterdam/baarsjesbewoners-willen-wielerronde-terug~a4408782/

 

Het Parool:
Als het aan buurtbewoners van De Baarsjes ligt, wordt aankomend voorjaar wederom de Ronde van de Orteliusstraat gereden. De wielerwedstrijd was beroemd in de jaren vijftig, maar wordt al tientallen jaren niet meer georganiseerd.

DOOR: REDACTIE 4 NOVEMBER 2016, 11:02
Vooraan het groepje initiatiefnemers staan wielrenliefhebber Rim Voorhaar, Paulien Willems, die het NK Slowbiking organiseert en Niels Wouters, oprichter van Hotel de Goudfazant en bioscoop FC Hyena.

“We willen in de buurt een beetje terug naar dat authentieke gevoel. Dat ambachtelijke. Na de oorlog had elke Amsterdamse buurt een eigen wielerronde, en die van de Orteliusstraat was erg bekend,” zegt Voorhaar.

De bewoners sturen aan op een klein ‘kermisrondje’, met daaromheen een festivalachtige dag, met eten, muziek en een sympathiek fietsbeursje.
Voorhaar: “We willen dus ook niet de hele buurt platleggen. Het moet een kleinschalig buurtfeestje worden voor iedereen, waar we onder andere met oude buurtbewoners wielrenverhalen van vroeger kunnen ophalen.”

Piet van Heusden
De geplande ronde is een kilometer lang en loopt van de Orteliusstraat via de Van Spilbergenstraat naar het Rembrandtpark en dan weer terug via de Willem Schoutenstraat.

Eregast op de dag wordt wielrenkampioen Piet van Heusden, voormalig bewoner van de Mercotorbuurt. Voorhaar: “Hij is enthousiast, én komt.”

De Orteliusronde zal, als de vergunning wordt toegekend, plaatsvinden op 30 april.