PERSBERICHT

De Ronde (van de Orteliusstraat) keert terug in Amsterdam-West

De Baarsjes viert feest met duurzaam fietsfestival

 

De Ronde van de Orteliusstraat, een bekende wielerronde

uit de jaren vijftig, keert terug in Amsterdam-West en wel op zondag 30 april 2017. Het evenement is een initiatief van een groep buurtbewoners. Zij zien het duurzame en kleinschalige fietsfestival als een ideale manier om feest te vieren met de wijk die is uitgegroeid tot een van de populairste stadsdelen van Amsterdam. Ook bestaat de fiets in 2017 precies 200 jaar en dat moet natuurlijk worden bezegeld in ‘West’, het kloppende hart van het Amsterdamse wielrennen.

 

De wijk van de wereldkampioenen

De Ortelius-buurt bracht maar liefst twee voormalige wereldkampioenen op de fiets voort: Henk Faanhof en Piet van Heusden. Faanhof was in 1949 de allerbeste bij de amateurs op de weg en werd toen bij terugkeer in zijn eigen Van Spilbergenstraat onthaald op een massaal buurtfeest. Drie jaar later, in 1952, kroonde Piet van Heusden – die aan het Mercatorplein woonde – zich tot wereldkampioen op de baan in het Parc des Princes van Parijs. Ook Piet werd bij terugkomst opgewacht door duizenden trotse buurtbewoners.

 

NL Crit Series & Rapha
De inmiddels 87-jarige Piet van Heusden is op 30 april van de partij tijdens de rentree van De Ronde die hij als jongeman zo vaak reed. Hij zal zowel het startschot als de huldiging verrichten van een wedstrijd die speciaal naar hem is vernoemd, de Grote Prijs Piet van Heusden. Deze race – georganiseerd door de spectaculaire ‘fixies’ van de NL Crit Series – zal de finale van deze dag zijn, naast het vrouwencriterium dat mogelijk wordt gemaakt door het populaire merk Rapha. Daarnaast kan de hele buurt meedoen aan de Dikke Banden Race (kinderen), Ortelius Karavaan (Iedereen fietst!) of een race door (horeca)ondernemingen uit de buurt (Coffee Cup).

 

Wielercafé & West-is-the-best-band
Ook is er op deze dag ruimte voor lekker eten, drinken, optredens van professionele Dj’s en muzikanten uit de buurt (West-is-the-best-band). Verder organiseren we een Wielercafé met als thema’s verleden, heden en toekomst van het Amsterdamse wielrennen. Daarin komen de ‘mannen van toen’ aan het woord, maar ook onder andere auteur Roos Stallinga (Ride with me… Amsterdam) en ‘fietsprofessor’ Marco te Brömmelstroet. Zij spreken zich ook uit over de steeds belangrijkere rol van de fiets in de grote stad.

 

Minimarkt & Milieudefensie

Natuurlijk staan er ook diverse side-events gepland zoals het NK Slowbiking (zo langzaam mogelijk over 11 meter doen op een fiets), (Straat)theater (o.a. ‘Lang Leve de Fiets’ door de Bike Brothers), een Bike Repair Atelier (door jongeren van Milieudefensie), de (vintage) minimarkt met een fietsbeurs, boekenmarkt (De Muur) en andere toepasselijke producten.

 

Buurtdiner als finale

We sluiten het festival af met een gezellig buurtdiner. We zien het als De Grote Finale van een dag die vooral bedoeld is om met elkaar onze mooie wijk te vieren als een bijzonder ‘dorpje’ in een mooie grote stad. Bij de rentree van het wielercriterium in De Baarsjes neemt de organisatie trouwens een voorbeeld aan Rotterdam waar de Ronde van Katendrecht (dit jaar voor de 7e keer) en de Ronde van Kralingen (2e editie) jaarlijks een groot succes blijken te zijn in de gelijknamige wijken.

Website: www.rondevandeorteliusstraat.nl