Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking 2019

 

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions de vijfde keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op 22 juni vindt de voorronde plaats in Houten tijdens de fietsfair.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en er zijn muzikanten die de race al improviserend muzikaal begeleiden.

Het NK Slowbiking is niet alleen voor de geoefende langzaamfietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om géén haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten.

De komende maanden strijden fietsers behalve in Houten ook in Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam, Valkenburg, Meerkerk, Groningen en Enschede in voorrondes tegen elkaar tot de finale op 5 oktober tijdens het Keistad fietsfestival in Amersfoort.

De derde en vierde NK Slowbiking werd gewonnen door Jasper van Mierle uit Nijmegen in 19 minuten en 23 seconden. Van Mierle – eigenaar van Jasper Fietsen en daarnaast amateur wedstrijd schaatser en wielrenner– hoopt in oktober weer in de finale te staan.

Wat is het geheim van goed slowbiken? “rust bewaren, kalm blijven, hartslag laag en evenwicht houden,” zegt van Mierle. “niet afstappen bij een rood stoplicht maar op je fiets blijven staan, is een zeer goede oefening!

Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij aan een kunstacademie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. König ontwikkelde het huidige, laagdrempelige concept met improviserende muzikanten en een scheidsrechter die commentaar levert.

König droeg Slowbiking enkele jaren terug over aan de huidige organisator van wedstrijden, Paulien Willems van Cycle Fun Productions. Na losse contests in binnen- en buitenland is 2015 het jaar van het eerste Nederlandse kampioenschap Slowbiking.

’’Iedereen mag meedoen, jong en oud’’, zegt Paulien Willems. ’’We gaan talenten scouten uit verschillende fietsculturen en -disciplines. Per voorronde gaan de drie beste -dus langzaamste- slowbikers door naar de finale op 5 oktober tijdens het Keistad fietsfestival in Amersfoort. We hopen dit jaar meer dames te zien.’’ De winnaar krijgt een fiets, een Cheetah Bike.

Meer informatie en agenda:

https://cyclefunproductions.org/nl/event/open-nk-slowbiking-tour-2019/

Open NK Slowbiking Tour 2019 kalender

Voorrondes

20/04 Arno Wallaard Memorial, Meerkerk

30/05 RijnWaalPad Festival, Nijmegen

16/06 International Cargo Bike Festival, Groningen

22/06 Fietsfair Houten

07/07 Ronde van Kralingen, Rotterdam

07/09 Ronde van de Orteliusstraat, Amsterdam

08/09 Wielerfestival Cauberg, Valkenburg

21/09 Enschede Fietsfestival

05/10 Keistad fietsfestival, Amersfoort

Finale

05/10 Keistad fietsfestival, Amersfoort